Jak naučit editor GIMP pracovat s postskriptem?

23.09.2011 17:37

 

Pokud využíváte open- source grafický editor GIMP (ke stažení zdarma například zde) pak jste možná narazili na problém při pokusu o export obrázku do formátu EPS (Encapsulated PostScript).

 

K čemu je vůbec formát EPS?

Se samotným formátem PostScript je od doby jeho vzniku přímo spojen také formát EPS čili Encapsulated (zapouzdřený) PostScript, zkráceně tedy EPS. EPS byl navržen za účelem reprezentace a přenosu postscriptových dat, a to především grafických, mezi jednotlivými aplikacemi či platformami. K tomuto účelu je možné samozřejmě využít i spoustu jiných grafických formátů, EPS je ovšem poměrně hojně nasazováno v prostředí grafických pracovišť.

Uložení souboru / obrázku do formátu EPS je obvykle dostupné pod exportní funkcí dané grafické aplikace. V našem případě se budeme věnovat již zmíněné aplikaci GIMP.

Výsledný vyexportovaný EPS soubor je vhodný k využití zejména v aplikacích pro stránkovou montáž apod.

 

Jak na to?

Nejprve si stáhněte a nainstalujte poslední verzi GhostScriptu, který je k dispozici ke stažení zde (v době zveřejnění článku byla aktuální verze 9.04). Ghostscript se řadí mezi freeware, je tedy také dostupný zcela zdarma.

Aplikace pro práci s PostScriptem, tedy Ghostscript je oblíbený jak u amatérů tak i u profesionálů. Tento program napsaný v jazyce C umí instrukce uvedeného jazyka (jazyků) převádět na příkazy nejrůznějších výstupních zařízení (tedy na obrazovku, do tiskárny, do různých programů apod).

V dalším kroku je pak nutné ukázat GIMPu cestu k nainstalovanému GhostScriptu. To provedete pomocí nastavení systémové proměnné (návod pro Windows 7, pro starší systémy je ovšem obdobný), dle následujícího návodu:

Přes tlačítko Start přejděte do Ovládacích Panelů > následně do části Systém. Pomocí volby "Upřesnit nastavení systému" si otevřete další okno s dostupnou volbou "Proměnné prostředí". Pod touto volbou použijete následně tlačítko pro přidání nové proměnné, kde uvedete následující:

 

Název proměnné: GS_PROG
Hodnota proměnné: Jako hodnotu uvedete umístění souboru GhostScriptu - gswin32c.exe (pro 32 bitový operační systém) či gswin64c.exe (pro 64 bitový).

 

Příklad umístění pro verzi 9.04 na 64 bitovém operačním systému Windows 7 je následující:

C:\Program Files\gs\gs9.04\bin\gswin64c.exe

Pro načtení hodnoty proměnné je třeba pouze restartovat GIMP. Není nutné restartovat počítač.