Jak jednoduše převést PDF do Wordu a naopak?

02.02.2012 17:43

 

Přínášíme Vám popis postupu pro obě situace.

 

DOC (Word) > PDF (Adobe Acrobat)

V současnosti (2012) je již možné jednoduše a přímo z aplikace Ms Wordu 2010 uložit dokument ve formátu PDF. Volba typu souboru PDF je k dispozici, mimo dalších typů, přímo při ukládání souboru.
 
Není ovšem problém vytvořit PDF soubor také z jakékoliv jiné aplikace. A to přímo pomocí odeslání souboru k tisku na tzv. virtuální tiskárnu. Virtuální tisk zde znamená to, že nedojde fyzicky k tisku na papír kupříkladu, místo toho budete mít ovšem možnost si dokument uložit právě do souboru PDF.

Doporučit Vám můžeme PDFCreator, který je k dispozici bezplatně v rámci licence GNU General Public License. Aplikaci nalezenete ke stažení např. na serveru Slunecnice.cz. Po instalaci programu pak budete mít při tisku souboru na výběr také virtuální tiskárnu PDFCreator. Po odeslání se Vám zobrazí dialog pro uložení výsledného souboru.

Aplikace PDFCreator je k dispozici ke stažení zde:
https://www.slunecnice.cz/sw/pdfcreator/\

 

PDF (Adobe Acrobat) > DOC (Word)

Výjimkou ovšem nebude ani potřeba opačného postupu. Jste tedy v situaci, kdy potřebujete převést soubor ve formátu PDF do Wordu, resp. do dokumentu, se kterým budete moci pracovat a provádět případné úpravy (což standardně PDF formát neumožňuje, bez speciální, obvykle placené aplikace).

Vyzkoušeli jsme pro Vás online službu Convert PDF to Word Online.

Neinstalujete žádnou aplikaci, jedná se o službu dostupnou zdarma přímo na internetu. Byť je služba zdarma, převedené zkušební soubory byly převedeny kvalitně a nezaznamenali jsme žádné nesrovnalosti. Stačí na hlavní stránce najít a nahrát požadovaný zdrojový PDF soubor (pomocí tlačítka Choose) a následně pomocí tlačítka Convert and Download zobrazíte dialog pro uložení souboru ve formátu DOC.

V případě jednodušších PDF souborů jsme byli úspěšní na 100%. U složitějších souborů se již vyskytlo několik chybně zobrazených částí. Stejně tak převod české diakritiky nebyl vždy dokonalý, opět především u složitějších dokumentů.

Služba Convert PDF to Word Online:
https://convertpdftoword.net/