Anonymní surfování na internetu (1. díl) versus Omezení obsahu na internetu

04.07.2010 13:53

 

Chcete surfovat anonymně? Chtěli jste si někdy na stránkách MTV.com pustit některý z pořadů ale zastavila Vás místo samotného videa chyba s informací o nedostupnosti ve Vašem regionu? To není nic zvláštního, ať už je to způsobeno obecným přístupem MTV či lokálními dohodami s televizními partnery (u nás je to NOVA). Existuje samozřejmě hned několik způsobů, jak toto omezení dle lokality/přidělené adresy (GEOIP) počítače obejít. Jedno z nich jsme pro Vás sami vyzkoušeli a tímto úvodním článkem chceme uvést naši rubriku "Rychlé tipy". V rámci této rubriky Vám budeme minimálně v týdenním intervalu přinášet právě tipy, pro různé situace s internetem a službami spojených.

 

Jak to funguje?

Pro krátké vysvětlení, omezení je aplikováno díky IP adrese, kterou Vašemu počítači přiděluje Vás poskytovatel internetového připojení. Právě díky tomuto číselnému kódu jste následně při pohybu na internetu, při přístupu na danou stránku identifikování a zaškatulkováni. Pak máte k obsahu buď volný přístup, případně částečně nebo zcela omezený.

Aby bylo možné se této identifikaci vyhnout, tak potřebujete změnit právě Vaši přidělenou adresu tak, aby nebylo možné Vaše zařazení do reginou ČR. Na různých stránkách na internetu lze nalézt několik služeb, či aplikací, které ať už zdarma či za poplatek toto různými způsoby dokáží. Ve většině případů pak dojde u Vás v počítači k dočasnému přesměrování toku dat přes specifický proxy server (tedy jednoduše řečeno další počítač/server, který pak funguje jako prostředník mezi Vámi a cílovou stránkou). Ve výsledku pak bude Vaše adresa na cílové stránce přečtena jako adresa počítače, přes který přistupujete.

 

K věci ...

Námi vyzkoušená a tedy doporučená aplikace se jmenuje "Hotspot Shield" (v době vydání článku ve verzi 1.47) a je k dispozici zdarma. Aplikace je u nás v ČR dostupná ke stažení napřiklad na stránkách www.stahuj.cz zde (bohužel ne zcela aktuální verze) případně přímo na anglických stránkách výrobce www.anchorfree.com. Instalace aplikace není nic složitého, ovšem čeština zde na výběr chybí. Také je Vám pak během instalce nabídnuto několik dalších produktů, které k funkčnosti programu potřebovat nebudete, doporučujeme tedy daná pole odtrhnout a pokračovat v procesu instalace. Následně jste pak v průběhu instalace dotázáni systémem Windows, zda chcete povolit instalaci daných součásti programu.

Po instalaci pak budete mít v liště poblíž hodin novou ikonku ve tvaru štítu s měsícem. Ta bude buď červená, to znamená, že je aplikace vyřazena z provozu, či zelená, pak jste "maskování". Na ikonu můžete kliknout jak pravým, tak i levým tlačítkem myši a tak aplikaci ovládat (CONNECT/ON - zapnuto, DISCONNECT/OFF - vypnuto). Při prohlížení námi zvolených stránek se nám "občas" zobrazila nová stránka s reklamou, každopádně u aplikace zdarma je to pořád přehlednutelný fakt. Pokud nechcete reklamu, existují i placené varianty, například hidemyass.com apod.

 

Krátce na závěr ... 

Aplikace Vám ve své podstatě pomůže surfovat na internetu anonymně. Každopádně NEDOPORUČUJEME používat tuto aplikaci při přístupech na stránky Vašeho internetového bankovnictví, při čtení emailů apod. Jakmile nepotřebujete maskovat svou pravou identitu, pak aplikaci vypínejte. Ochráníte si tak své soukromí a citlivé údaje.

 

Příště ... 

K tématu anonymního surfování se dle Vašich kladných ohlasů vracíme ve 2. díle našeho miniseriálu:

 

Anonymní surfování na internetu (2. díl) - Blokování přístupu